Practicam una Llengua +

Avui hem tingut la visita de na Magdalena Vadell i na Marina Horrach. Les dues treballen a FSIB, la Federació de Persones Sordes de les Illes Balears. L’alumnat de 6è tingué la seva 1ª visita quan anaven a 4t. Hem fet memòria de totes les coses que passaren aquell any. Hi hagué l’Aqua Alta a Venècia, els incendis a la Selva Amazònica; així com a Austràlia. Tinguérem la visita d’en Damià Gomis, adoptàrem el nostre primer ximpanzé, cantàrem la cançó ‘Sing for the Climate’; Na Greta Thunberg arribà a totes les cases i fou també el curs del COVID. Hem pogut veure fotos de setmanes abans del 13 de març de 2020.


Normalment quan ens veim després de tant de temps sol ser… Quina vergonya! o Què petits que érem! Però aquest cop el que digueren fou: Ooooh, no duiem mascareta, quina sort!

Doncs aquesta setmana l’alumnat de 3r, 4t i 6è tindrà els tallers sobre llengua de signes; tot i 5è no poder-hi participar també es sap els colors, animals; a la vegada que dir el seu nom i signe que els representa. Hem repassat coses; a la vegada que apreses d’altres:


1. És molt important aprendre que la paraula sordmut o sordmuda és un insult per ells; Tot i que la societat constantment encara la faci servir. Ells són sords, no muts. Una persona sorda és aquella que bé de naixement o bé per una disfunció a l’aparell auditiu, no pot escoltar; però sí poden parlar. Necessiten sessions de logopeda i molta feina, però sí podrien si s’ho proposessin; el que passa és que els és més fàcil i còmode aprendre la llengua de signes.

Hi ha distints graus de sordera. Així com aquelles persones que no hi veuen bé, es poden posar ulleres, lentilles o operar-se; els sords poden dur audífons, implants coclears o intentar minvar-ho amb altres tècniques.

2. És molest per a la comunitat sorda que la gent oient es quedi aturada mirant com xerren. És una falta de respecte. Els oients no miram a altres oients desconeguts quan xerren de temes personals fixament, a que no? 🤗 Doncs igual quan els sords parlen entre ells. És una falta de respecte escoltar les converses d’altres persones.


3. Hi ha tantes llengües de signes com idiomes hi ha al món. A nosaltres avui ens parlaven amb la llengua de signes en castellà; però a classe, empram la llengua de signes en anglès americà quan parlam d’animals, colors i / o accions.

4. Ens han posat un vídeo que ens ajuda a pensar com podem canviar el nostre entorn i que aquest s’adapti a les seves necessitats. Que sigui un espai més inclusiu i que fomentin l’autonomia i independència de les persones sordes. Si poden fer-ho sols, per què obligar-los a haver de tenir un ajudant, intèrpret, …

5. Heu llegit el llibre ‘Palabras de Caramelo’? L’autor és en Gonzalo Moure. Empren la paraula que no agrada, però vos deixam l’enllaç del trailer de la pel·lícula on ho han corregit, per si voleu saber una mica més d’ell; A la biblioteca de Sa Coma, hi ha el llibre, és curtet i molt fàcil de llegir. La lectura no és recomanada a menors de 10 anys.

6. Sabieu que a la gent sorda els renous, la música, les portades els molesta molt? Quan els decibels són molt elevats es produeixen unes ones i aquestes ones produeixen vibracions. Per ells, és sinònim de que cosa passa i els fa estar en alerta; Així doncs, no us equivoqueu… la gent sorda necessita silenci també. L’excés del renou els afecta tant o més que a nosaltres, els oients.

7. Si aquest tema vos ha semblat interessant, compartim amb vosaltres distintes pàgines web on poder anar practicant, com si d’un joc es tractés.


Banc d’Imatges i Signes

Llengua de Signes en altres Idiomes

Cançó en llengua de Signes

Millie Bobby Brown ‘Stranger Things’